Hotellihuoneet ovat asiakkaiden jäljiltä hyvin erilaisessa
kunnossa siisteydeltään. Siivouksen tarve vaihtelee asiakkaiden käytön mukaan.
Lisäksi siivousaika huonetta kohti vaihtelee hotellin koon, tason ja
henkilöstömäärän mukaan.
Siivousteho perustuu työn mitoitukseen. Kaikki siivoukseen
liittyvä kartoitetaan, mitataan ja lasketaan. Huonekalujen sijoittelu,
välineistö, huollot, tauot ja muut viivytykset. Laskennan tuloksena syntyy
siivoukseen käytettävä keskimääräinen aika.
Huoneen siivouskustannuksiin vaikuttaa huoneen siivottavuus
ja varustelutaso. Esimerkiksi huoneen ja kylpyhuoneen lasipinnat ovat aikaa
vaativia puhdistuspintoja. Lähtevän huoneen siivousaika huonetta kohti vaihtelee
hotelleissa 15-25 minuuttia riippuen siitä, tehdäänkö työ yksin vai parityönä.
Hotellihuoneen
siivousjärjestys on:
Avataan
ikkuna, tyhjennetään roskakorit, kerätään tyhjät astiat ja lehdet vaunuun,
kerätään likaiset liinavaatteet, myös pyyhkeet, tuodaan huoneeseen puhtaat
liinavaatteet, sekä pyyhkeet ja pedataan sängyt.
Pyyhitään kosketuspinnat ja kaukosäädin, pyyhitään pölyt
kaapeista, laatikoista, pöydiltä, tuoleilta ja TV:stä. Puhdistetaan lattia,
siivotaan kylpyhuonetila, tarkistetaan ja täydennetään mini-baari sekä tehdään
mahdolliset täydennykset. Tarkistetaan huoneen kunto ja kuitataan mini-baarin
täydennykset. Hotellihuoneen ja sen yhteydessä olevan kylpyhuoneen siivouksessa
noudatetaan samoja hygieenisiä työtapoja kuin muissakin siivottavissa kohteissa,
eli työskennellään puhtaasta likaiseen. Ei tule unohtaa valokatkaisijoiden,
ovenkahvojen ja muiden kosketuspintojen puhdistamista. Siivouksessa käytetään
aina puhtaita siivouspyyhkeitä eikä asiakkaan käytettyä pyyhettä saa käyttää
pintojen pyyhintään tai kuivaamiseen. Hotellihuoneen siivouksen onnistumiseen
vaikuttavat siivoustiheyden lisäksi käytetyt siivousmenetelmät, siivousaineet
ja -välineet. Kerroshoitajan ammattitaidolla on merkitystä tuotettavaan
puhtauteen. Kerroshoitajan työ perustuu hyvään työn tekniseen hallintaan.
Tällöin huomioidaan lähtevässä huoneessa tapahtuneet muutokset edelliseen
siivouskertaan nähden. Huoneessa pitää katsoa lian laatu ja määrä. Tämä
määrittää työmenetelmät.
Huonesiivouksessa
joutuu työskentelemään kumarassa ja kumartamaan paljon, kun pitää vessoja
siistiä tai lakanoita vaihtamaan. Se on myös liikkuvaa työtä ja suorilla
jaloilla tehdään useimmat työvaiheet.
Ergonomia määritellään ihmisen ja toimintajärjestelmän vuorovaikutukseksi
niin, että ihmisen hyvinvointi paranee. Ergonomian tehtävä on tunnistaa työhön
liittyviä kuormitustekijöitä ja optimoida niiden vaikutusta ihmiseen.
Ergonomian tavoitteena on työntekijän sopiva kuormittuminen ja töiden
sujuminen.
Ihmisten käsitykset hotellihuoneen puhtaudesta ovat
erilaiset. Siivous on joukko tekoja. Teot muodostuvat yksittäisen
kerroshoitajan tai kerroshoitaja-tiimin erilaisista työsuorituksista.
Hotellissa palvelu tuotetaan ja kulutetaan samanaikaisesti. Yleensä
likaantuminen alkaa heti siivouksen jälkeen. Usein hotelliasiakas saa
yksittäisestä puhdistuspalvelualan työntekijästä ensimmäisen mielikuvan
yrityksen siisteydestä. On tärkeää, että yrityksen työntekijät ovat ammattitaitoisia
ja luotettavia. Yleensä siivouspalvelu on jo ostettu ennen kuin se on tuotettu.
Tämän takia ostajan pitää luottaa palveluntuottajaan ja tämän tekemiin
lupauksiin. Siivous on aineetonta palvelua, jolla pyritään poistamaan pinnoilta
likaa ja estämään pintojen ennenaikaista rappeutumista. Tämä vähentää
peruskorjauksien tarvetta ja myös ylläpitää hygieenisyyttä, viihtyvyyttä ja
turvallisuutta. Siivouspalvelut mahdollistavat tiloissa tapahtuvan
toiminnan. Ja se voidaan jakaa tekniseen
ja toiminnalliseen laatuun. Näiden lisäksi siivousalalla toimivien henkilöiden
tulee hallita myös koneet ja laitteet.
Hotellisiivous ja puhdistuspalvelualan kehitys on seurannut yhteiskunnallista
kehitystä. Ala muuttuu entistä järjestelmälliseksi, yhä enemmän lasketaan ja
mitoitetaan. Aineet, tekniikka ja menetelmät uudistuvat. Useissa paikoissa on
siirretty vedettömäán puhdistukseen. Myöskään millä tahansa siivous välineellä
ei saa siivota.
Välineiden
puhtaus ja siivouspyykin pesu hotellisiivouksessa pätee sama sääntö kuin
muidenkin tilojen siivouksessa, eli oikein suoritettu siivous puhtailla
välineillä poistaa pinnoilta likaa ja samalla vähentää mikrobien määrää
pinnoilla. Likaiset siivousvälineet ja siivouspyyhkeet voivat levittää
mikrobeja yhden huoneen sisällä, sekä useammassa tilassa. Välineiden ja
siivouspyyhkeiden kunnosta ja puhtaudesta huolehtiminen on tärkeää, jotta
siivooja puhdistaa kohdetta eikä levitä likaa paikasta toiseen.
Hygieniariski
koskee siivottavaa kohdetta ja työntekijää, jos ei ole varmistettu, että
työvälineet ovat puhtaita. Laboratorio- olosuhteissa on selvitetty erilaisten
mikrobien kykyä selvitä kuivassa sekä kosteissa olosuhteissa. Tutkimusten
mukaan monet mikrobit kykenevät säilymään viikkoja, jopa kuukausia pinnoilla.
Vedetön
siivous on ympäristöystävällisempää ja ergonomisesti kevyempää siivousta kuin
siivous, jossa sangoissa on pesuliuokset mukana. Vedettömässä siivouksessa
kostutetaan siivouspyyhkeet ja mopit puhdistusaineesta ja vedestä tehdyllä
käyttöliuoksella valmiiksi siivouskeskuksessa tai siivoushuoneessa ennen
työtehtävän aloitusta. Vedetön siivous on taloudellista siivousta, koska
puhdistusaineen ja vedenkäyttö on vähäistä, eikä pesuliuoksia kuljeteta mukana.
Nykypäivänä
suositaan mikrokuituisten siivouspyyhkeiden ja moppien käyttöä.
Siivouspyyhkeitä ja moppeja on oltava riittävästi, jotta niitä voidaan vaihtaa
työn kuluessa. Näin voidaan välttää mikrobien siirtymistä kohteesta toiseen
suoralla kosketuksella tai välillisesti käsien tai siivouspyyhkeiden kautta.
Siivouspyyhkeiden peseminen työpäivän jälkeen on tärkeää. Useat tutkimukset
ovat osoittaneet, että likaisten siivouspyyhkeiden bakteeripitoisuudet saattavat
kasvaa merkittävästi työpäivän aikana. Siivousvälineet pitää puhdistaa käytön
jälkeen. Esimerkiksi lattiakuivaimen kumiosaan syntyy helposti orgaanisen
aineksen ja mikrobien muodostamaa kerrostumaa, niin sanottua biofilmiä, joka
saattaa osaltaan levittää mikrobeja.
Pesuharjat
on pestävä huolellisesti käytön jälkeen ja vaihdettava riittävän usein uusiin. Siivouspyyhkeiden
ja moppien puhdistaminen saattaa olla ongelmallista, mikäli käytössä ei ole
oikeaoppista koneellista pesumahdollisuutta. Tekstiilin ohuiden kuitujen
välissä olevaa likaa ei saada kunnolla poistettua. Mikrokuituiset tuotteet on
pestävä erikseen. Tutkimusten mukaan käsinpesu ei ole riittävän tehokas
puhdistusmenetelmä siivouspyyhkeille ja mopeille. Siivouspyyhkeiden
käsinpesussa ei voi käyttää riittävän korkeaa lämpötilaa. Moppien ja
siivouspyyhkeiden koneellinen pesu ja pyykinpesuaineen käyttö on tärkeää.
Mikäli moppeihin ja pyyhkeisiin jää pieneliöitä, ne alkavat levitä nopeasti,
kun tekstiilissä on kosteutta.
Suurin
osa pieneliöistä tuhoutuu + 70 asteen pesussa kymmenessä minuutissa. Varmimmin
ne tuhoutuvat + 85 90 asteessa. Siivouspyykin oikeaoppinen huolto vaatii
toimivan huolto- ja pesukeskuksen, jossa on likainen ja puhdas puoli.
Likaisella puolella likaiset siivoustekstiilit esipuhdistetaan ja lajitellaan
esimerkiksi taso- ja wc-pyyhkeet voivat olla samassa pesuerässä, mikäli ne
pestään riittävän korkeassa lämpötilassa. Tilan toinen puoli on puhdas puoli.
Tässä tilassa käsitellään vain puhdasta pyykkiä puhtain käsin. Siivoustekstiilien
huollossa on tärkeää valita niille oikea pesutapa ja käsitellä puhtaita
tekstiilejä pesun jälkeen oikein. Tällä varmistetaan, että mopit ja
siivouspyyhkeet puhdistavat pintoja kunnolla ja tekstiilien ominaisuudet
säilyvät mahdollisimman pitkään.
Siivoustekstiilien
pesuun tulisi käyttää niiden pesuun tarkoitettuja laitoskäyttöisiä pesukoneita,
jossa on erilaisia pesuohjelmia moppien ja pyyhkeiden pesuun. Kotikone kestää
n. 3000 pesukertaa ja ammattikäyttöön kehitetty pyykinpesukone eli moppikone n.
30 000 pesua. Ammattikoneiden käyttämä vesimäärä ja vesitaso varmistavat hyvän
ja hygieenisen pesutuloksen. Koneeseen on suositeltavaa asentaa automaattinen
pyykinpesuaineen annostelujärjestelmä. Mikäli kohteeseen ei ole mahdollista
hankkia laitoskäyttöistä pesukonetta, kotikone on tekstiilien puhdistamisen
kannalta parempi vaihtoehto kuin käsin pesu.
Hotellissa
on muistettava, että asiakkaat voivat kantaa hyvin erilaisia mikrobeja. Eri
kulttuureista tulevat henkilöt tuovat myös erilaisia mikrobeja. Asiakaskunnan
kirjavuuden vuoksi hotellihuoneen siivouksessa on syytä suhtautua mikrobeihin
sairaalasiivouksen periaatteita noudattaen. Pintojen puhdistuvuus
sairaalaympäristössä tutkimuksessa todettiin, että kosketustartunta on
tavallisin tartuntareitti sairaaloissa ja hoitolaitoksissa. Tämän tärkein
torjuntakeino on käsihygienian huolellinen toteuttaminen. Henkilökunnan
tietämys mikrobien leviämisestä kontaminoituneiden pintojen, kuten
pöytäpintojen, ovenkahvojen, vesihanojen ja suihkujen suukappaleiden kautta, on
puutteellista. Mitä tehokkaammin kyetään poistamaan likaa, sitä paremmin myös
mikrobikuorma pinnoilla vähenee.
Aikamoinen ero moppikoneen sekä normaalin pesukoneen välillä, kun miettii pesukertoja. Sisareni on miettinyt pienen siivousyrityksen perustamista, ja hän on juurikin miettinyt tulisiko elektroninen esipuhdistuskone kannattavammaksi.
VastaaPoistahttps://www.wideselection.fi/p/essi-20-pre-cleaner-el-ami
Tuo työn mitoitus varmasti onkin todella tärkeää. Tuttu mainitsi semmoisesta kuin toiminnanohjausohjelmistosta. Ilmeisesti heille semmoinen tulossa - Työskentelee siivousfirmassa. Sillä kuulemma tulisi tehokkuus ja muut parantua, sillä työtä saadaan kartoitettua hieman enemmän. Kiva, että tämmöisiäkin on nykyään.
VastaaPoistahttps://www.atop.fi/ohjelmistot/atop-siivous/toiminnanohjaus
Arvostettavaa työtä. Huoneita riittää ja aikaakin on rajallisesti. Meidän tuttava etsii myös siivouspalvelua hänen yritykselleen. Kyseessä on kuitenkin tavallinen toimistorakennus. Mielenkiintoinen postaus, suuret kiitokset jakamisesta. https://www.icsiivous.fi/palvelumme/yllapitosiivous
VastaaPoista